Shihaab Rouine

Stage Motion

  1. Gegevens student
  2. Naam: Shihaab Rouine
  3. Voorletters: S.B.B.
  4. Studentnummer: 442071
  5. Profiel: Media
  6. Stageperiode: 30-08-2021 t/m 21-01-2022 (100 gewerkte stagedagen)
  1. Gegevens bedrijf
  2. Bedrijf: Dinner in Motion
  3. Afdeling: Creatie
  4. Plaats: Eindhoven
  5. Bedrijfsbegeleid: Gijs Kusters
  6. Functie: Lead Developer
  1. Gegevens docentbegeleidster
  2. Docentbegeleidster: Judith Gaffert
  3. .
  4. Gegevens verslag
  5. Titel stageverslag: Stage Motion
  6. Datum uitgifte stageverslag: 11-01-2022

Inhoud

  1. Introductie
  2. Referentie personen
  3. Motion Experience
  4. Dinner in Motion
  5. Foyer
  6. Probleemanalyse
  1. Stageproject
  2. Reflectie
  3. Losse projecten
  4. Fotopaal
  5. Filter Halloween
  6. Reflectie
  1. Communicatie
  2. Creatieve process
  3. Professionele identiteit
  4. Documentatie
  5. Persoonlijke groei
  6. Algemeen

Introductie

Mijn naam is Shihaab Rouine en in het afgelopen semester heb ik mijn stage mogen volbrengen bij Motion Experience, ook wel bekend als Motion. Een bloeiend en opkomend interactief lichtkunstmuseum in het hartje van Eindhoven.

Mijn specialisatie is creative technology en mijn hoofdrichting is mediadesign. In mijn vorige semester heb ik ontdekt dat ik niet alleen iets maken leuk vindt maar juist met een betekenis nog leuker vindt. Ik ben blij dat ik mijn stage mocht doen bij Motion omdat ik al een tijdje benieuwd was hoe een bedrijf dat ervaringen aanbiedt zoals Motion werkt. Daarom denk ik dat deze stage bij Motion goed bij mij past, het lijkt me mooi om te kunnen bouwen aan dit soort ervaringen.

Referentie personen

In de documenten komen een aantal namen voor, onder dit kopje leg ik kort uit wie dit zijn.

Bram van der Vorst is de eigenaar van Motion Experience en Dinner in Motion.

Gijs Kusters is mijn begeleider vanuit stage, bij Motion zorgt hij vooral voor de generatie van content.

Tim Riemens is officieel niet mijn stagebegeleider maar heeft deels wel die rol gehad. Tim werkt vooral aan de technische kant van Motion.

Luca Megens is mijn medestagiaire bij Motion vanuit Fontys.

Motion Experience

“Motion staat voor beweging. Motion staat voor kunst. Oprichter en producent Bram van der Vorst ontwikkelde Motion in samenwerking met lichtkunstenaars, vormgevers en componisten. Het resultaat is een unieke ervaring voor jong en oud waar innovatie, digitale lichtkunst en beleving samenkomen” … “Om op een laagdrempelige manier ook het grote publiek te laten ervaren wat er tegenwoordig mogelijk is op het gebied van digitale lichtprojecties, werd Motion opgericht. Het doel van Motion is om verwondering terug te brengen naar de mensen en ze weer te laten dromen en verrassen. Motion is niet zomaar een uitstapje, Motion is een artistieke beleving.”

Over Motion. (2020, 24 september). Motion. Van https://motionexperience.nl/over-motion/

Motion is een interactief lichtkunstmuseum, ze maken veel gebruik van projecties en licht technieken om zo een belevenis op te zetten. Deze video helpt een duidelijker beeld te scheppen van hoe Motion eruitziet.

Dinner in Motion

Dinner in Motion is een restaurant dat zich bevindt in het gebouw van Motion en bestaat uit twee diner zalen. In deze zalen wordt 360 graden geprojecteerd om zo een unieke ervaring te creëren.

Dinner in Motion

De bezoekers van Dinner in Motion komen voor het dineren aan bij de balie van Motion en verzamelen dan in de foyer waar ze een introductie krijgen. Dat de foyer ook door Dinner in Motion gebruikt wordt is interessant omdat mijn stageproject zich in de foyer afspeeld. De bezoekers van Dinner in Motion tonen ook ander gedrag, omdat de bezoekers hier wachten op hun diner zullen ze natuurlijk meer geneigd zijn om aandacht te geven aan deze ruimte.

Foyer

De foyer zoals hierboven uitgelegd is de ruimte waar mensen tijdens hen bezoek aan Motion even kunnen zitten en iets te drinken kunnen nemen. Voor Dinner in Motion is de foyer de verzamelplaats voor hen diner.

Probleemanalyse

Mijn volledige probleemanalyse is te vinden in het document ‘Foyer project’. Uit deze analyse kwam vooral dat Bram vindt dat de foyer niet optimaal gebruik maakte van de ruimte. De bezoekers blijven niet lang zitten of komen helemaal niet zitten. En omdat de foyer ook vaak leeg is, oogt deze ruimte niet erg uitnodigend. Bram is opzoek naar een meer kunstzinnigere richting en ook een doelgroep die meer naar een achterliggende betekenis kijkt en dit ook interessant vindt en niet per se alleen voor een foto komen.

Ook is er in het ‘Foyer project’ document te lezen onder het kopje ‘Probleemanalyse en aanpak’ hoe ik samen met Bram, Tim en Gijs bij de ‘kinetic lights’ installatie ben gekomen.

Met de uitkomst van de analyse heb ik met Bram een doel vastgesteld van mijn stage. Ik ga een installatie maken, deze installatie is om Motion meer de kunst richting op te sturen omdat Motion daarin wat mist. De foyer interessanter te maken voor de bezoekers van Motion en Dinner in Motion. Deze beleving moet de bezoekers positief beïnvloeden.

Stageproject

Met de uitkomsten van mijn probleemanalyse ben ik begonnen met onderzoeken en inspiratie opdoen. Dit is te lezen in het document ‘Foyer project’. In dit document heb ik mijn ‘trigger’, ‘ideation’, ‘design’ en ‘realisation’ fases in chronologische volgorde gedocumenteerd onder andere kopjes. Mijn ‘trigger’ van dit project was de afbeelding van de ‘kinetic lights’ installatie. De ‘ideation’ fase is deels het kopje ‘Onderzoek en inspiratie’ en ‘Experimenteren’. ‘Design’ en ‘realisation’ zitten onder de kopjes ‘Experimenteren’, ‘Concepting’, ‘Realisatie’ en ‘Feedback’.

In het ‘Foyer project’ document is het hele proces te vinden en ook de uitkomsten van het project. De uitkomst is een applicatie die het mogelijk maakt om een show te creëren voor DMX aangestuurde lichtgevende bewegende bollen.

Hieronder staan twee foto’s, de linker is de huidige foyer en de rechter is een illustratie van hoe een show eruit kan zien.

De foyer kan nu door mijn applicatie, doormiddel van investeren in de geteste apparatuur (de lichtgevende en bewegende bollen), van het linker plaatje naar het rechter plaatje gaan. Waar een nieuwe show makkelijk te maken is door twee video’s te maken. En het testen van de feel van de show kan dan via de simulatie.

Mijn opgeleverde product maakt de foyer een stuk interessanter, dit kan ik concluderen omdat er met enkel een lichtgevende bol veel aandacht werd getrokken door het personeel tijdens het testen. Beweging trekt aandacht. Of het publiek dit ook interessant gaat vinden kan ik helaas nog niet testen. Dit komt mede door de coronaomstandigheden, maar ook omdat er te weinig tijd is geweest na de realisatie van mijn applicatie en voor de oplevering van dit portfolio. Hieronder is te zien hoe mijn uiteindelijke product werkt.

Reflectie

Ik vond het echt heel vet om te mogen werken met de lichtbollen, hier heb ik veel van geleerd. Ik weet nu hoe deze werken maar ook de verschillende toepassingen hiervan. Ik ben erg blij dat ik een echt product heb kunnen opleveren, iets dat af is en iets dat ook werd verwacht in de start van het project. Dat ik laat aan het project begon vond ik wel jammer, maar dit kwam doordat het ‘Fotopaal’ project uitliep. Dit is hieronder uitgebreider uitgelegd. Ook is er nog een reflectie in het ‘Foyer project’ document.

Losse projecten

Tijdens de stage heb ik een paar kleine projecten gedaan, een paar grote hiervan heb ik hieronder staan.

Fotopaal

Voor dat ik begon met mijn stageproject moest ik samen met Luca het project van de vorige stagiaires afronden. Dit project heet ‘de fotopaal’. Voor dit project moest nog veel gebeuren maar daar kwam ik pas later achter. Dit proces staat beschreven in het document ‘Fotopaal’.

Toen de fotopaal uiteindelijk klaar was, heb ik een gebruiksaanwijzing geschreven voor het personeel. Deze gebruiksaanwijzing is te lezen in het document ‘Fotopaal gebruiksaanwijzing’.

Filter Halloween

Een paar weken voor Halloween heb ik een website gemaakt waar er een pompoen filter op je gezicht wordt gezet.

Het onderzoek, proces en product is te zien in het document ‘Face Filter Halloween’.

Reflectie

In deze stage heb ik weer enorm veel geleerd en dat merk ik pas echt als ik terugkijk naar mijn eerste stagedag. Toen ik me niet kon voorstellen hoe iemand installaties zoals bij Motion in elkaar zou zetten of waar je mee begint. Iets wat ik zeker wilde leren en nu heb ik een goed beeld hiervan. Daarbuiten heb ik ook de mensen uit dit vakgebied leren kennen, want hoe komt iemand nou hier terecht. Hieronder heb ik mijn algemene reflectie op dit semester.

Communicatie

Met mijn stagebegeleider Gijs heb ik veel verbale communicatie gehad. De frequentie van deze communicatie vond ik ook fijn, vaak kwam Gijs dan even langs om te vragen hoe het ging of even met de koffie naast me meekijken.

Ik vond het fijn hoe Tim en Gijs met mij om gingen. Tim kwam vaak even langs om te vragen hoe het met mij ging en waar ik mee bezig was. Hij was er altijd enthousiast over en dat heeft me erg gemotiveerd om juist nieuwe dingen te proberen. Gijs werkte vaak een bureau verder op en ik kon hem altijd wel even spreken. Ook Gijs motiveerde me erg om dingen gewoon te proberen en te experimenteren en dat heb ik erg prettig ervaren. De mindset op het kantoor sprak me erg aan, de vrijheid en creatieve sfeer opende mijn gedachtegang.

Mijn sociale vaardigheden zijn vooruitgegaan en dat merk ik wanneer ik weer word gebeld door iemand van stage, eerst vond ik dat lastig maar nu ben ik hier niet meer bang voor.

Tijdens de stage had ik vaak het gevoel dat ik niet precies wist waar ik aan toe was. Dit kon ik ook terugzien in mijn documenten, waar de opbouw chaotisch was. Ik had geen duidelijke opdracht gekregen en ook niet zelf vastgesteld, vaak zat er een vaag idee in mijn hoofd dat overeenkwam met wat ik heb besproken met Gijs, Tim of Bram. Dit idee werd vaak veranderd en ook overstemd door een nieuw plan, iets dat nu nodig was in hen ogen. Zoals het afmaken van de fotopaal, alle installaties in kaart brengen en kerstversiering ophangen. Dit vond ik vaak niet erg om te doen maar hier heb ik wel aan geleden wat betreft mijn tijd en focus aan mijn project. Op het moment ben ik er nog niet over uit hoe ik dit anders aan zou kunnen pakken. Het proactief contact op nemen zou mogelijk kunnen helpen.

Het contact opzoeken met mijn semestercoach heb ik te laat gedaan, mijn eerste aanvraag voor feedback op mijn portfolio was drie weken voor de deadline. Dit kwam omdat ik simpel weg te weinig had gedocumenteerd en dus nog geen echt portfolio had. Dit kwam, denk ik, mede door het feit dat ik erg laat begon met mijn stageproject. En dat kwam dan weer door het daarvoor uitlopende project, de fotopaal. Ik had hier eerder iets van moeten zeggen denk ik nu. Als ik eerder had aangegeven dat ik meer aandacht naar mijn eigen project wilden geven was het misschien anders geweest. De volgende keer zou ik dit gesprek eerder en zelf op tafel willen brengen, zodat het duidelijk is voor beide partijen. Dan denk ik dat het ook niet lastig is om het er later nog over te hebben.

Creatieve proces

Ik heb geleerd dat muziek mijn creatieve proces erg kan versterken en mij helpen sturen. Juist omdat ik connecties legt tussen muziek, kleur, vorm en gevoel, leg ik onbewust die connecties weer als ik muziek luistert en brainstormt. Dit ga ik zeker vaker gebruiken.

Professionele identiteit

Mijn professionele houding is ook gegroeid. Bij deze stage was ik niet alleen de nog-alles-moeten-lerende-stagiaire maar ook de beheerder van wat applicaties die ik zelf heb gemaakt of afgewerkt. Door in die positie te staan heb ik geleerd hoe je omgaat met beheren van dit soort applicaties.

Documentatie

Ik merk ook dat ik het lastig vind om soms dingen van een ander perspectief te zien. Dit denk ik omdat mijn document erg vaag en chaotisch bleken voor andere. Zelf heb ik niet snel door dat er een introductie nodig is voor sommige kopjes omdat die voor mij heel duidelijk zijn. Om op dit gebied te groeien zou ik met een andere blik kunnen kijken naar mijn tekst, ik zou dan naar mijn document moeten kijken alsof ik het ook voor de eerste keer lees. Daardoor zou ik sneller kunnen zien wanneer iets onduidelijk is of wanneer het een beetje chaotisch is. Ook zou ik meerdere mensen die geen verstand of kennis hebben van het onderwerp het kunnen laten lezen en vragen of ze feedback willen geven of het voor hen duidelijk is beschreven. Door dit te doen zou ik het van meer perspectieven kunnen gaan zien en hier mezelf op verbeteren.

Tijdens het werken aan mijn projecten en het experimenteren heb ik, relatief, weinig foto’s gemaakt. Daar heb ik last van tijdens het aftypen van mijn proces documenten want ik kan me nu minder goed herinneren wat ik heb gedaan. Hoe verder ik in het semester ging hoe meer foto’s ik maakte, ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat ik in het begin nog niet goed wist wat ik precies moest opleveren en hoe ik dit ging aanpakken. Ik was vooral bezig met experimenteren en niet met documenteren. Dit wil ik de volgende keer beter doen en ik wil meer aandacht geven aan de documentatie.

Persoonlijke groei

Tijdens deze stage heb ik ook nieuwe interesses ontdekt zoals het combineren van mechanisch met organisch. Zoals de mechanische bollen die organische vormen uitbeelden. Ik wist voor deze stage niet dat ik dat interessant zou vinden.

En ook het creëren van een belevenis vind ik interessant. In afgelopen jaren ben ik veel bezig geweest met het designen van de user experience voor de gebruikers van apps of dergelijke. Maar bij deze stage was ik er ook bij na de realisatie van een installatie, zoals de fotopaal. Deze fase is voor mij nieuw en ik zag bijvoorbeeld dan ook pas echt hoe een bezoeker van Motion omgaat met dit eindproduct. Nu krijg je het effect ook mee van de door jou gedesignde ervaring. Door dit in de praktijk mee te maken heb ik ook geleerd dat een simpel testje vaak niet genoeg is, of soms juist een snel idee ook gelijk kan werken. En dat het in de praktijk toch anders uitpakt, wat ik zelf nog niet kan voorspellen. Maar Bram of Tim bijvoorbeeld soms wel. En dat geeft mij toch weer hoop dat ik daarin kan groeien en beter kan begrijpen hoe mensen gaan reageren.

Algemeen

Ter voorbereiding voor kerst moest ik meehelpen met het opzetten van kerstversiering en andere taken. Motion was een week dicht om dit allemaal te doen dus er zat druk achter want de vrijdag van die week begon de ‘Winter Wonderland’ uitvoering van Motion. Eigenlijk was ik erg druk met mijn project omdat ik een achterstand had opgelopen door de fotopaal, dus had ik geen behoefte aan een hele week kerstversiering ophangen. Ik wist toen ook niet hoe ik dit tegen Bram moest zeggen. Achteraf gezien was het beter om dit direct aan te geven.

En misschien nog wel het leukste van alles, is dat als ik over een paar maanden terug zou komen naar Motion ik mijn installatie kan zien staan.